אודות

רוח חיה

'רוח חיה' מאפשרת לחוש את מגע האדמה בתוך הבית, בלב המרחב הבנוי. זו אמנות שבאה לגעת ולהינגע, ומנכיחה את קירבתן של חיות הבר הנמצאות סביבנו, גם ברגע זה ממש.

עיצובי הקיר של רוח חיה הם הזמנה ליצור מרחב של טבע ונשימה בתוך הבית או במרחב המשותף – הקהילתי והציבורי. בעיצוב אמנותי ייחודי, שנוצר ביחד איתכם ומותאם במיוחד לצרכים שלכם. 

עבודות הקיר של רוח חיה מתאימות למקומות מקורים – קירות פנימיים או חיצוניים שיש מעליהם גג והגנה מהגשם, כולל מרפסות, מנהרות ורחבות כניסה מקורות. 

רו בועזסון

מפסלת באדמה, בעלת תואר שני בלימודי סביבה ותואר ראשון ביזמות חינוכית סביבתית. חוקרת את המסורות המקומיות של בניה באדמה בארץ. חיה ויוצרת  במושב אורה שבהרי ירושלים, שותפה במרכז 'אדמהיא' לפיסול, עיצוב ובניה באדמה.

תהליך העבודה וחומרי הגלם

חומרי הגלם הבסיסיים שאני עובדת איתם הם אדמה וצבעי אדמה. בתערובת הבסיס של האריחים ושל עיצובי הקיר יש שילוב של אדמה רגילה וסיבים טבעיים שונים. הצבעים הם על בסיס 6 גוונים שונים של חרסיות ובנוסף אני משתמשת בדבקים טבעיים כמו דבק קמח ושרף שקד ובלכה טבעית עשויה ממי אורז.

אדמה

האדמה היא חומר הגלם הבסיסי של כל העבודות של רוח חיה. אדמת טרה רוסה היא האדמה החומה הנפוצה ברוב אזורי ההר בארץ. את האדמה היבשה אני משרה במים ומוסיפה לה סיבים טבעיים ומעט חול כדי למנוע היסדקות וליצור חוזק, קלות ועמידות לאורך זמן

קש קצוץ

כמו אלפי אצבעות זעירות השלובות זו בזו, סיבי הקש מחברים, מאחדים ומחזקים את תערובת האדמה ומעניקים לה עמידות בפני שבירה ושחיקה.

בעבודות בקנה מידה גדול כמו תבליטי קיר יש שילוב של קש קצוץ ומסונן ושל קש עדין קצוץ דק הלקוח מגללי סוסים יבשים. באריחי האדמה יש שילוב של הקש העדין עם סיבים עדינים עוד יותר – סיבי נייר וקליפות קפה.

נייר

מצחיק ועצוב בו זמנית – לעירוניסטים שבינינו לפעמים נייר גרוס זה דבר זמין ונגיש יותר מאשר אדמה. את הנייר הגרוס אפשר להשרות במים, לטחון ולסחוט ולקבל תוסף מעולה לתערובת האדמה. סיבי הנייר, שמקורם בעץ, מייצרים רשת צפופה המעניקה לתערובת האריחים חוזק וקלות נוספים.

קליפות קפה

קליפות אלו עוטפות את פולי הקפה ומופרדות מהם עוד במפעל (ותודה ל'ארומה' בית שמש שמסכימים לשמור בצד שקים של החומר הנפלא הזה) . בדומה לנייר הגרוס, גם קליפות הקפה נזרקות בכמוית כפסולת שאין לה שימוש. הן עדינות וקלות כמו פתיתי נייר משי, ומשמשות לתערובת הפיסול של אריחי התבליט העדינים.

חול מחצבה

חול מחצבה הוא תוצר לוואי של חציבת סלע גיר והוא למעשה סלע גיר כתוש, שהוא הסלע הנפוץ ביותר בארץ. החול המסונן מאזן את התכווצות התערובת ומעניק לה עמידות וחוזק.

צבעי אדמה

כל גווני הקשת הטבעית בה אני עושה שימוש בתבליטים מבוססת על חרסיות בגוונים שונים. בתוספת מים ומי אורז המעניקים לצבע עמידות לאורך זמן. 6 גוונים שונים של החרסיות הם חום, לבן, צהוב, ירקרק, כתמתם, וחום-אדום. בנוסף אני משתמשת גם בפחם טחון לצבע השחור ובסלע נחושת כתוש לטורקיז.

שרף שקד

שרף עץ השקד ייחודי בכך שהוא נמס במים. השרף הנוזלי הוא גמיש ודביק וכשהוא מתייבש הוא מתקשה. תכונות אלו הופכות אותו ללכה טבעית ולדבק חזק ונוח לשימוש המתחבר בצורה מצויינת לאדמה. הוא משמש למשל להדבקת אבקת הסלע הכתוש (כמו סלע הנחושת היוצר את גווני הטורקיז).


קרדיט לצילום: גיל וולפסון

קרדיט למקורות הידע:

תודה למורותי ומורי בתחומי האדמה, האמנות, הטבע והקיימות – דפנה ילון, נעמי בריקמן, טליה שניידר, עופר ישראלי, דני סימון, דרור צחורי, אסף בן דוד, קבוצת 'בוץ' וקהילת בנאי ובנאיות האדמה המקומית והעולמית.

ולכל התרבויות והמורים שקדמו לנו ושאנו ממשיכות את דרכם במסורת האדמה.